lauantai 19. lokakuuta 2013

Puffetkakku

Voi hyvän tähden kun aika juoksee nopeaan. Edellisestä postauksesta on jo kolme viikkoa, huh. Bremenpostauksia on vielä pari hihassa odottelemassa, mutta niiden kirjoittelu on aika hidasta hommaa joten vieläkään ei ole valmista. Väliin jotain muuta siis.

Puffet-jäätelö on ollut herkkuani jo ihan lapsesta saakka kun mentiin mummon ja papan mökille ja siinä oli lähellä pieni kyläkauppa missä aina käytiin jäätelöllä. Minun piti aina saada Puffet-jäätelö.

Työkaveri löysi tämän ohjeen netistä ja huikkasi siitä minulle. Kokeilulistallehan se päätyi ihan saman tien. Ohje on Kinuskikissalta.

Cookie dough:
100 g voita
1 ½ dl ruokosokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl kermaa
¾ dl tummaa suklaarouhetta

Pohja:
65 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
2 munaa
1 ¾ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
4 rkl kevytkermaa
ruokaöljyä voiteluun

Jäätelö:
3 munaa
3 dl vispikermaa
¾ dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
(2 dl tummaa suklaarouhetta)

Aloita cookie dough-taikinasta, sillä saat muotoiltua siitä helpommin kiinteitä palloja kun taikina on ensin jähmettynyt jääkaapissa. Vatkaa voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Nosta jääkaappiin.

Valmista pohjat. Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle. Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään. Paista 200 °C 8-10 minuuttia. Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien jäähtyä sillä välin, kun valmistat jäätelömassan.

Valmista jäätelö. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kolmanteen kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset seuraavassa järjestyksessä: (näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä) vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota lopuksi vispikerma.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisältä veitsellä siemenet. Lisää ne kermavaahtoon. Sekoita kermavaahtoon myös glukoosisiirappi. Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahdon joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot. Kaiverra lusikalla cookie dough -massasta sopivia paloja ja muotoile niitä tarvittaessa käsin kiinteiksi palluroiksi. Lisää jäätelömassan joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet. Nosta toinen pohjalevyistä vuoan pohjalle. Kaada päälle jäätelömassa. Kun kaavit taikinaa vuokaan, huolehdi samalla, että sattumat leviävät mahdollisimman tasaisesti. Nosta kanneksi toinen pohja. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reunarengas ja poista leivinpaperisuikaleet ympäriltä, koristele haluamallasi tavalla ja aseta tarjolle noin 30 min sisällä.
Koristelu ei vaan ole mun juttu :D Onneks maku oli ulkonäköä paljon parempi!
Siis jos en olisi tehnyt tuota cookie dough-taikinaa, niin tämä olisi ollut täydellistä. Tosi hyvää. Mutta tuo cookie dough maistui kamalasti jäiseltä rasvalta ja ne kököt säilyivät todella pitkään jäisinä vaikka koko muu kakku oli jo pehmeää.

Suosittelen siis jättämään cookie dough:t Benille ja Jerrylle ja tekemään vain ihan tavallista Puffetkakkua ilman mitään taikinahässäköitä. Meinaan ehdottomasti tehdä tätä uusiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti