maanantai 27. toukokuuta 2013

Pihapuuhailua vaikka vettä satais, vaikka ei sadakaan

Pihalla on ihanaa olla kun on kaunis keli. Tätäkin tekstiä kirjoitan pihalla auringossa istuen. Nyt omakotitalollisena kun on niin paljon kaikkea tekemistäkin ulkona, että ei vaan malta pysyä poissa. Mutta mikäs täällä on ollessa. Kelit on hellineet ainakin meitä keskisuomalaisia oikein urakalla viimepäivät (ehkä jopa pari viikkoa). Muutaman kerran on säätiedotukset lupailleet niin rankkoja vesisateita kuin ukkostakin, mutta ohi on menneet. Tänä aamuna ripsaisi ehkä 2,5 vesipisaraa.

Tästä seuraa kyllä ongelmiakin, nimittäin kaikki mitä on viime aikoina istutettu, tarvitsee paljon vettä ja se on sitten kannulla sinne istutukselle kannettava. Itsestä tuntuu ettei niin paljon ehdi sitä vettä kantamaan että enemmänkin vain yrittää pitää nuo kasvit hengissä siihen asti kun vesisateet alkaa ja ne saa oikeasti tarvitsemansa vesimäärän :)

Onkohan tämä Nukkapähkämöksi uskomani kasvi kuitenkaan se, sillä kuvissa tämä on aina kovin paljon valkeampi nukan takia kuin meidän pihassa kasvavat yksilöt. Jotenkin tuo nuppukin epäilyttää...
Viimeisen parin viikon aikana on puskenut joka pensaasta ja puskasta valtavat määrät uusia kasvustoja. Uskomaton määrä tähän hoitamattomaan pihaankin mahtuu erikokoisia ja näköisiä kasveja. Parasta on kun kasvista huomaa että siinä on jo nuppujakin, kohta selviää mitä ja minkä näköinen se on :)

Tämän kasvin nimeä veikkailin täällä Keisarinpikarililjaksi, en edelleenkään ole aivan satavarma onko kyseessä nyt kuitenkin se vai Pikarililja. Lähemmäs kymmenestä varresta vain kaksi päätyi kukkimaan.
Meillä on harjoitettu paljon tuhoamista. Tuholistalle ovat päätyneet Japanintatar, saniaiset sekä muutama pensas. Tatarin kimppuun käytiin myrkyllä ja aika kitukasvuista menoa alkaa tatarpusikossa olla. Jospa niiltä joskus henki lähtisi lopullisesti.

Japanintatar tekee KUOLEMAA. Toivottavasti.
Saniaisista jotkut tykkää, mutta itseäni ne inhottaa. Ne niiden kääröllä olevat inhat lehdet, jotenkin ne on vaan niin kammottavia kasveja :D Lähtö tuli siis niillekin. Osaa on ajettu ruohonleikkurilla yli, osa kiskottu maasta juurineen ja osaa myrkytetty. Pikkuhiljaa...

Pensaissa mitkä päätyivät hävityslistalle ei sikäli ole mitään vikaa, ne on jotain angervoja tms. En tähän hätään nyt muista :) Mutta ne on kuulemma sellaisia että leviävät ihan hirveästi ja siltähän se tässä meidän pihassakin näytti kun ne täyttivät 1/6 pihasta kokoisen alueen. Joten lähtö niillekin. Kuukausi sitten ne leikattiin alas ja pikkuhiljaa niitä nyt sitten kaivetaan ylös, mitä muilta pihatöiltä ehditään.
Prismassa kun huomasin että oli myynnissä mesimarjaa niin tokihan sellaiset piti meillekin ostaa.
Raivokkaan tuhovimman lisäksi on myös kasvatettu paljon uutta. Eilen sain vihdoin multiin raparperin sekä parit mesimarjat. Olen syönyt mesimarjoja viimeksi joskus 15-20 vuotta sitten mökillä. Joten jos nuo jonain päivänä tekevät edes yhden marjan minulle maisteltavaksi niin olen tyytyväinen.
Sipuleita, salaattia ja yrttejä.
Tältä laatikoltani odotan isoja. (Itsetehdyssä (no okei mies auttoi (no okei mies teki, minä annoin nauloja))) laatikossa yrttimaa (tällä hetkellä oregano, timjami, persilja sekä minttu ja ruohosipuli ruukussa), salaattipenkki sekä sipulimaa. Yrttejä olisi tulossa vielä ainakin pari lisää niin sitten alkaisi olla tuoreiden yrttien saatavuus kesäksi turvattu.

Sipuleita on kiinansipulia, pillisipulia ja salottisipulia. Salaatteja laitoin lehtisalaattia ja rucolaa. Yrttejä olen kasvattanut ennenkin joten niistä en ole huolissani, sama salaateissa. Kyllä nekin sieltä varmasti kasvaa. Mutta nuo sipulit minua jännittää. Mitä sieltä tulee, minkä näköisiä ja makuisia sipuleita. Ja milloin niitä pääsee syömään!

Valkosipulit reilun viikon ikäisiä.
Onhan meillä sitten vielä tietysti ihan oikea kasvimaakin. Siellä on valkosipulia, porkkanaa, paria erilaista perunaa sekä myöhemmin jakosipulia. Valkosipulit on istutettu jotain reilu viikko sitten ja ne ovat jo ihan selviä valkosipulintaimia. Oliko päivä vai pari kun ensimmäiset jo nousivat pintaan istutuksen jälkeen. Jos mikään muu ei tänä kesänä onnistu kasvamaan kuin tuo valkosipuli niin ensi kesänä kyllä alan pelkästään valkosipulin viljelijäksi. Moni asia voi toki vielä mennä vikaan, mutta kyllä nuo melko palkitsevaa kasvatettavaa ovat tähän mennessä olleet.

Sellainen pihakatsaus meillä. Palataan taas seuraavassa postauksessa ruokapuolelle. Aurinkoisia päiviä kaikille :)

2 kommenttia:

  1. Ihan oikein epäilet, ettei tuo eka kasvi nukkapähkämö olekaan. Taitaapi olla kaunokkeja, googlaa vaikka vuorikaunokki, josko olisi se :)

    VastaaPoista
  2. Tuo vuorikaunokki näyttää kyllä aika todennäköiseltä. Nyt vain odotetaan diagnoosin varmistumiseksi että se alkaa kukkia :) Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista