keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Sushi

Jo pitkään oli mieleni tehnyt tehdä sushia siihen kuitenkaan ryhtymättä. Tammikuussa kävimme sitten syömässä sushia ravintolassa ja siitä se ajatus sitten lähti. Jonkin aikaa ajatusta piti vielä sulatella tuon jälkeen, mutta sitten innostus vei voiton ja ei muuta kuin tarvikkeita etsimään.
Makisushit, yläreunassa savukala- ja keskellä lohisushit.
Ohjetta otin vähän sieltä ja täältä ja kokoilin niistä sitten itselle sopivan toimintatavan. Tein kolmentyyppisiä susheja: makisusheja, nigireitä sekä uramakisusheja.

Riisi:
Blue Dragonin Sushiriisiä reilu 1/2 pkt, 300 g
Ohje paketin kyljestä: Laita riisi kattilaan ja huuhtele runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja lisää kylmää vettä kattilaan niin että riisit peittyvät ja anna seistä 20 min. Valuta vesi pois kattilasta ja lisää 4,5 dl uutta vettä. Kiehauta varovasti, vähennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna hautua 10 min tai kunnes kaikki vesi on haihtunut.

Ota kattila pois liedeltä, levitä riisi laakeaan astiaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Riisiä voi myös tuulettaa viuhkalla jäähtymisen nopeuttamiseksi. Jääkaappiin sitä ei ilmeisesti kannata laittaa, kovettuu tms.

Kun riisi on jäähtynyt, mausta se etikkaseoksella:
2-3 rkl riisiviinietikkaa
2 tl sokeria/miriniä

Kaada seos riisille ja sekoita pitkin poikittaisin vedoin, ei hämmentäen.

Nigirit

Tee riisin jäähtymistä odotellessa täytteet valmiiksi:
avokadoa
kurkkua
raakaa tuoretta lohta
savustettua vaalealihaista kalaa, esim. pallasta
kypsennettyjä katkaravunpyrstöjä
seesaminsiemeniä
wasabia

Puolet makeista tein avokado/kurkku/lohitäytteellä ja osan nigireistä lohella:
kuori avokado
leikkaa avokado ja kurkku suikaleiksi
viipaloi lohi ohuiksi viipaleiksi

Toisen puolen makeista, osan nigireistä ja uramakit kokonaan tein avokado/kurkku/savukalatäytteellä:
soseuta osa avokadosta ja lisää savukalaa, sekoita tahnaksi (voit lisätä vähän majoneesia oikean rakenteen aikaansaamiseksi)
paahda seesaminsiemeniä hetki kuivalla pannulla, jotta väri muuttuu tummemmaksi

Nigireitä tein lohen ja savukalan lisäksi katkaravusta:
halkaise katkaravunpyrstöt kaaren ulkosyrjältä, jätä sisäsyrjä kiinni

Makit:
Vuoraa bambumatto kelmulla. Laita päälle merilevälevy kiiltävä puoli alaspäin. Levitä levylle kostutetuin käsin riisiä niin, että levyn yläreunaan jää n. 1 cm tyhjää. Vedä sormella riisiin lovi pari senttiä levyn alareunasta leveyssuunnassa. Levitä tähän loveen sormella sipaisu wasabia sekä täytteet, avokado/kurkku/lohi tai avokado/kurkku/savukala. Kääri levy rullalle bambumattoa apuna käyttäen. Kostuta levyn paljas yläreuna vedellä niin tarttuu paremmin kiinni. Leikkaa rulla viipaleiksi terävällä kostutetulla veitsellä.
Uramakit

Uramakit:
Laita bambumatto kiiltävä puoli ylöspäin bambumatolle, levitä päälle riisi. Ripottele riisin päälle seesaminsiemenet ja taputtele ne kiinni. Käännä levy toisinpäin matolla, niin että riisi on kelmua vasten. Sipaise pari senttiä levyn alareunasta wasabia ja kasaa päälle täytteet. Rullaa. Leikkaa viipaleiksi kuten makit.

Nigirit:
Pyörittele kostutetuin käsin riisistä palleroita. Sipaise jokaiselle hieman wasabia ja nosta päälle lohiviipale, savukalatahnaa tai katkaravun pyrstö.



Tarjoa wasabin, soijakastikkeen sekä gari-inkiväärisäilykkeen kanssa.

Yhteensä tuosta riisimäärästä tuli kolme levyllistä makeja ja uramakeja sekä ehkä 12-15 kpl nigireitä. Tuosta annoksesta ehkä jopa 3-4 ruokailijaa jo saisi ihan ok annoksen.

Valmiit sushit kannattaa nostaa välissä jääkaappiin odottamaan, etteivät seiso lämpimässä kovin kauaan. Sushit on paras syödä heti, tai ihan lähiaikoina, mutta kyllä ne muutamat viimeiset olivat vielä seuaavana aamuna ihan kuosissa. Enkä huomannut kovin häiritsevää riisin kovettumistakaan tapahtuneen. Mutta tuoreus on toki avainasemassa tässä ruoassa.

Käytännön neuvona sanoisin, että kädet ja veitsi kannattaa sitten kastella ihan kunnolla tuota riisiä käsitellessä, sillä tarttuu kiinni ihan tosissaan.

Oma lempparini oli uramakit, joska ne olivat kertakaikkisen upean näköisiä.Kaikki oli kuitenkin hyviä ja aivan taatusti näitä tehdään vielä uudelleenkin. Mielestäni tämä olisi loistava illanistujaisruoka, yhdessä tehden vieraiden kanssa, joten urakka ei kävisi emännällekään liian raskaaksi. Näitä on lisäksi ihan huippukivaa näpertää ja erityisesti syödä.

Ensi kerralla ajattelin jättää lohen väliin ja jos kokeilisi tonnikalaa sekä mätiä. Myös kampasimpukat kiinnostavat.

1 kommentti:

  1. Kerrassaan herkullisen näköistä, olen aina ihaillut taidolla valmistettuja sushiannoksia, mutta mereneläväallergikkona joudun vain ihailemaan ja maistelut jää aikas vähälle.

    VastaaPoista