tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kukkia kukkia!!!

Mua alkaa huolestuttaa että mitähän tuolla puutarhassa enää kukkii heinä-elokuussa kun tuntuu että kaikki kasvit on kukassa jo nyt! Toivottavasti tämä meidän yllätyspuutarha on sinnekin jotain ilon aiheita varannut.
Akileijaa vaaleimmasta päästä.
Omiksi lemppareikseni on muodostuneet akileijat. Niitä on monessa eri paikassa ja useampaa väriä. Ne on niin kertakaikkisen herkkiä ja suloisia kukkia. Eikä vaan ne kukat, vaan myös niiden kauniit lehdet viehättää meikäläisen silmää.
Välimallin väritys akileijassa.
Voisin kerätä pelkkiä niitä ihania pilvennäköisiä lehtiä itselleni maljakkoon ja ihastella niitä. Kukat on lisäbonus :)
Tässä tummin akileija mitä meiltä löytyy.
 Aiemmin veikkailin yhtä kasvia nukkapähkämöksi, mutta myöhemmin tulin sitten sen suhteen katumapäälle. Paula ystävällisesti ohjasi katseeni oikeaan paikkaan ja ilmeni että pihaltamme löytyy nukkapähkämön sijasta vuorikaunokkia. Tuo on periaatteessa ihan hauska kasvi. Karvaiset somat lehdet, erikoisen näköinen nuppu  mustine "suomuineen" ja kukka on vinhan värinen. Joskin hieman harvakarvainen ollakseen erityisen kaunis. Tuo vaan näyttää olevan melko kova leviämään, joten harvennuksia on tiedossa.
Nukkapähkämöksi epäilemäni kasvi osoittautui Paulan suosiollisella avustuksella vuorikaunokiksi.
Upeassa kukassa ovat myös kurjenmiekat. En ole ihan varma mitä nuo ovat, osa on mahdollisesti kääpiökurjenmiekkoja tai saksankurjenmiekkoja. Seassa on tosi matalia ja osa vähän korkeampia ja niissä on melko leveät lehdet.

Isompi puska on sitten varmaan tavallista kurjenmiekkaa, siinä on kapeammat, heinämäisemmät lehdet. Noita isompilehtisiä ei ole kukkinut kuin vasta yksi, vaikka varsia on aika paljonkin. Lieneekö ottanut itseensä aiempaa hoitamattomuutta vai viimeaikaista hoitoa.
Kurjenmiekka.
Kurjenmiekka sen sijaan kukkii komeasti isoin ja monilukuisin kukin. Tätä olisi hauska saada myös muun värisinä versioina, sen verran komea kasvi on.

Jonkinlainen liljako? Päivänlilja ehkä?
Ylläolevaa keltaista kaunotarta kasvaa kurjenpolvien vieressä, mutta nimeä en tälle tiedä, veikkailen päivänliljaksi. Tämä on vähän samanmoinen heinäpuska kuin kurjenpolvikin, mutta kukat ja nuput ovat erilaiset.
Ruskolilja.
Ruskoliljoja kasvaa yhdessä penkissä ruhtinaalliset kolme.Mieleni tekisi hankkia näitä ja muitakin liljoja lisää, ne kun ovat niin kauniita. Surku vain kun liljakukot vaanivat niitä pihallamme, pikarililjat pistivät jo parempiin suihin ihan kokonaan :(

Sellaista pihalla tällä kertaa. Pikkuhiljaa pihan laitossa on voinut vihdoin vähän hengähtääkin. Piha ei ole enää ihan silkka kaaos vaan jo pihaa muistuttava alue. Nyt hetken ehkä hengähdämme ja vain ylläpidämme saavutettua tasoa. Ei pidä tehdä liikaa ettei työläänny. Koko kesä ja kaikki tulevat kesät on aikaa laittaa pihaa kuntoon.

3 kommenttia:

 1. Mulla on myös valkoista akileijaa, joka on kyllä ihana kesäkukka, ei ihan vielä kuki. Nyt on kyllä tosi runsaasti kukkijoita ja taidetaan loppukesä katsella kuunliljojen lehtivärejä ;)

  VastaaPoista
 2. Haa! Lajinmääritykseni osui siis oikeaan :) Tuo keltainen on tosiaankin päivänlilja. Iiriksistä taas sellainen kapea, noin sentin levyinen lehti kuuluu siperiankurjenmiekalle. Korkeus saattaa parhaimmillaan lähennellä metriä.
  Akileijat ovat myös minun suosikkejani, kurjenpolvien ohella. Tänä vuonna kylvin William Guinnes- ja Winky Douple red-white -lajikkeita. Niiden kukintaa tosin saan odotella ensi vuoteen.

  VastaaPoista
 3. Sarppu, valkoista akileijaa meillä ei olekaan, vaalein on hennon vaaleanpunainen. Noita voisi kyllä ajatella hankkivansa lisääkin, on ne vaan niin ihania.

  Paula, minulla varmaan uusien kukkien kylväminen menee ensi vuodelle. Nyt tuntuu että on niin paljon perusparannettavaa ettei aika riitä kokonaan uuden laittamiseksi. Sääli sikäli, että mieli tekisi istutella kaikkea mahdollista :) Mutta mikäpä kiire tässä tietysti on, valmiissa maailmassa. En ollut tajunnutkaan että Iirikset on kurjenmiekkoja! Meillä nuo toiset on lähes metrisiä ja tosiaan lehti on hieman kapeampi kuin noissa matalemmissa, n. 1 cm, matalemmissa 2 cm. Niitäpä ne lienee...

  VastaaPoista