perjantai 23. elokuuta 2013

Kaalikeitto

Sitä on tässä viime aikoina näin asuntovelallisena alkanut miettimään sitä rahamäärää mitä ruokakuluihin menee kuukaudessa. Summa on ihan tolkuton kun meitä kuitenkin on vain kaksi. Olen siis alkanut vähän miettiä jonkinlaisen budjetin tekemistä ja ruokakulujen keventämistä. Vielä en ole siirtynyt sanoista tekoihin, mutta kunhan kesälomat ovat takana päin, niin sitten kyllä pitäisi ajatukset saada muodostettua käytännöksi.

Ensimmäinen tietoisesti vähän kokeilumielessä sanoista tekoihin ruoka oli kaalikeitto. Varmaan tuota halvempaa ruokaa saa hakea. Tosin meillä keitossa oli mukana naudan jauhelihaa mikä toki tuo hintaa enemmän kuin sika-nauta, mutta kyllä tämä silti edulliseksi jää kun kaali ei esim. maksa käytännössä yhtään mitään tällä hetkellä. Olin laskeskelevinani tälle ruoalle hinnaksi n. 0,90 €/annos.

1 (kesä)kaali (ei semmonen jättikokoinen)
3 porkkanaa
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
400 g naudan jauhelihaa
1 dl puuroriisiä
suolaa
valkopippuria
maustepippuria
meiramia

Suikaloi kasvikset. Kuulottele niitä muutamassa erässä öljytilkassa pannulla. Siirrä pataan odottamaan. Lisää pataan vettä että kasvikset peittyvät ja kuumenna kiehuvaksi. Paista sillä välin jauheliha kypsäksi. Lisää jauheliha keittoon ja anna porista hetki.

Tässä vaiheessa jos käyttää kesäkaalia niin voi lisätä jo riistikin, jos talvikaalia niin kannattanee odotella että kaalit jonkin verran pehmenevät ettei riisi ole ihan muhjuna lopulta. Kesäkaalia ei kauaa tarvitse keitellä, talvikaali vaatii pidemmän kypsennysajan, varmaan tunteja, joten porkkanatkin kannattanee talvikaaliversioon lisätä vasta myöhemmin. Kun kaalit on kypsän oloisia, mausta keitto ja tarjoa smetananokareen ja kunnon ruisleipäsiivun kanssa.

Rakastan niin kaalikeittoa. Kokeilin tällä kertaa tällaista hieman erilaista versiota kun tähän tuli tuota riisiä. Tykkäsin kyllä. Se vähän saostaa keittoa ja tuo siihen ruokaisuutta. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen versio. Kaalikeittoahan kannattaa tietysti keittää oikein kunnon jättipadallinen kerralla ja sitten pakastaa annosrasioissa niin ei tarvitse vahvan makuista keittoa kovin montaa päivää syödä. Vaikka se hyvää onkin, kyllä sen syömiseen aika nopeasti työlääntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti