torstai 29. elokuuta 2013

Liikkuminen ja yöpyminen Bremenissä

Koska Saksan hintataso majoituksen osalta ei ole se edullisin mahdollinen, päädyimme majoittumaan hostellissa nimeltä GastHaus Bremer Backpacker Hostel. Varasimme huoneen suoraan hostellista sähköpostitse. Tämä näyttäisi löytyvän myös esim. hostelworld.comista, mutta hinnoissa ei näyttäisi olevan juuri eroja ja koska minulla oli jotakin selvitettäviä kysymyksiä, oli suoraan hostellin kanssa asioiminen aiheellista.
Älä sekoita hostellia samannimiseen hotelliin joka toimii osittain samoissa tiloissa.
Sain oikein hyvää palvelua sujuvalla englannilla niin sähköpostitse kuin paikanpäälläkin. Huoneemme oli queensize-vuoteella (120 cm leveä vuode siis ;)) varustettu kahden hengen huone, jossain yöpyminen maksoi 20 €/hh/yö. Lisäksi hintaan tuli 3 €/hh lakanamaksu. Ja huom. oma pyyhe mukaan. Ja vessat ja kylpyhuoneet löytyivät tietysti sitten käytävän varrelta. Joten jos haluat jotain yksityisempää, tämä ei ole sinulle tarkoitettu majoitusvaihtoehto.

Ota myös huomioon se, että hostelli vaatii jonkinlaista panttia avainta vastaan, esim. passi, ajokortti tai opiskelijakortti. Pantin saa sitten takaisin kun palauttaa avaimen. Eli ajokortti kannattaa olla mukana ettei passia joudu jättämään hostellille.

Hostellilla olisi saanut aamupalaa 6,50 €n hintaan, mutta meitä se ei kiinnostanut sillä paljon mielenkiintoisempaa oli syödä jossain kaupungilla vähän sitä sun tätä. Emme siis aamiaista testanneet. Käsittääkseni se kuitenkin on sama aamiainen kuin mikä kuuluu saman nimisen hotellin huonehintoihin.

Hostellilla oli muuten melko rauhallista, mutta ensimmäisenä iltana oli paikallisen Werder Bremer-bundesliigajoukkueen kauden aloituspeli. Sen seurauksena kaupungilla oli mieletön vilinä ja fiilis kun jalkapallo näyttäisi olevan paikallisille aika iso juttu. Vilinä tuli myös siis hostellille kun jotkut hieman kauempaa tulleet jalkapallofanit kulkivat käytävilllä pomputellen palloa joskus aamuyön tunteina. Mutta ei sitä melua onneksi kauaa kestänyt.

Hostellin paikka merkitty mustalla nuolella. Rautatieasema merkitty Bremen Hbf ihan kartan ylälaitaan.
Varsinainen kaupungin ydinkeskusta löytyy noiden kahden näkyvän joen välistä, mutta hostelli oli mitä mainioimmassa paikassa aivan rautatieaseman vieressä. Sieltä lähti kaikki mahdollisen bussit, ratikat ja junat niin lähelle kuin kauaskin.

Lähin ruokakauppa hostellilta on osoitteessa Am der Weide 50A. Eli kartan mustan nuolen kohdilla kulkee tie Am der Weide ja aivan nuolen oikean reunan kohdalta löytyy punaisesta tiilitalosta parkkihalli jonka sisällä ruokakauppa Edeka on. Ruokakauppoja nimittäin oli aika vaikea löytää tuolta. Missä lienevät bremiläiset itse käyvät ruokakaupoissa.

Julkinen liikenne (BSAG) toimii loistavasti Bremenissä, niinkuin ilmeisesti kaikkialla Saksassa. Lipun voi ostaa ratikasta ja ainakin juna-aseman luota löytyvästä lippupisteestä sekä varmaan tietty myös busseista. Ja liputta ei kannata matkustaa koska tuolla todellakin on liikenteessä lipuntarkastajia, myös sunnuntaisin jolloin itse jouduimme yllätysiskun kohteeksi. Siinä oli vähän agenttielokuvan tuntua... Onneksi oli liput kunnossa.

Tässä linkki suoraan tämän hetken lipputietoihin BSAG:in sivuilla. Bremenissä on hintavyöhykkeitä eli zoneja kolme kappaletta. I, II sekä S. I on edullisin ja käy keskustan alueella (myös lentokentältä tultaessa). Ainakin lentokentältä löytyy turisti-infosta paperinen ratikkakartta jossa näkyvä alue kuuluu I-zoneen. Sama kartta löytyy kaikilta ratikkapysäkeiltä. II on kallein zone ja sitä emme käyttäneet joten en ihan varma ole mihin asti sillä pääsee. Ochtum Parkin outletalueelle mennessämme tarvitsimme S-zonen liput, jotka ovat keskihintaiset. S-zonen lippujen ostaminen suoraan ratikasta oli vähän hankalampaa kuin I-zonen lippujen, mutta kyllä se oikea valikko sieltä löytyy kun vaan jaksaa etsiä. Jos ei jaksa, kannattanee lippu ostaa aseman lippupisteestä.

Julkisia kannattaa ehdottomasti käyttää jo lentokentältä keskustaan tullessaan. Ratikoita menee n. 10 minuutin välein ja matka keskustaan taisi kestää 11 minuuttia. Yksittäinen lippu (EinzelTicket) maksaa kaupunkialueella 2,40 € ja sillä saa matkustaa kolme tuntia. Jos matkustatte kahden aikuisen (ja neljän lapsen) porukassa, kannattaa ehdottomasti ottaa päivälippuplus (TagesTicketPlus), jonka hinnalla 8,50 € siis matkustaa kaksi aikuista ja jopa neljä lasta niin paljon kuin ehtii seuraavaan aamuyöhön klo 3 saakka. Jos suunnitelmissa on matkustaa paljonkin, voi olla syytä harkita viikkolippua (7-Tage-Ticket), 18,90 € jolla saa siis viikon matkustaa yksi henkilö niin paljon kuin ehtii.

Itse ostimme pariin otteeseen päivälippuplussan ja sitten pari kertaa irtolippuja. Mm. kun lähdimme käymään Ochtum Parkissa outletmyymälöissä, se on zonea S ja sinne tarvitsee hieman kalliimman lipun kuin keskustan I-zonelle.

Lippujen osto oli vaivatonta ratikoissa. Koneesta pystyy valitsemaan palvelukieleksi mm. englannin ja siellä on oikein kuvin selitetty kunkin lipun sisältö (esim. päivälippuplussassa kaksi isoa hahmoa ja neljä pientä:)). Kone huolii muistaakseni kaikki kolikot (ei ehkä 1 ja 2 sentin kolikkoja) mutta setelirahaa vain 10 € asti. Eli pidä huoli ettei rahat ole liian isossa muodossa.

Juna-asemalla ihmettelimme tällaista kylttiä: VERBOT - Von Waffen und gefährlichen Gegenständen, 20-8 Uhr. Eli pyssyt, pesäpallomailat ja puukot on kielletty asemalla klo 20-8. Mutta siis päiväsaikaanko siellä voi heilua edellämainittujen kanssa ihan vapautuneesti? :D
Bremenistä pääsisi helposti myös kauemmaksikin reissulle kun juna-asemalta lähtee junia vähän joka puolelle. Hampuri lienee aika suosittu kohde Bremenistä. Junamatka ei kauaa kestä kun etäisyyttä on vain reilu 100 km. Toinen ns. suuri kaupunki joka on melko tavoitettavissa on Hannover jonne lienee noin saman verran kuin Hampuriinkin mutta vain toiseen suuntaan. Alankomaiden rajakaan ei ole kovin kaukana Bremenistä, muistaakseni vain noin 50 km. Ja jos merielämä kiinnostaa, pääsee puolessa tunnissa Bremerhaveniin.

Itsehän katselin päivän pistäytymisiä niin Alankomaiden puolelle kuin Bremerhaveniinkin, mutta sitten kuitenkin totesimme että neljä päivää on kuitenkin melko lyhyt pyräys ennestään täysin tuntemattomassa kaupungissa, joten ehkä pelkässä Bremenissäkin on ihan meille nähtävää enemmän kuin tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti