maanantai 10. syyskuuta 2012

Jamie Oliverin Fantastinen kalapiirakka - Katiskatar retroilee

Toisena retroilun aiheena on Fantastinen kalapiirakka. Tämän Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu kirjasta löytyvän ohjeen postasin alun perin 4.2.2010. Täytyy tunnustaa, että vaikka tämä oikeasti oli aivan mielettömän hyvää, en ole tehnyt tätä enää sen jälkeen. Mieleen on jäänyt se, että tässä oli paljon väkerrettävää ja pientä piperrystä ja ehkäpä siksi se on jäänyt unholaan. Ihan perus suomalaista piirakkaahan tämä ei muistuta yhtään, vaan muistuttaa enemmänkin kotoista lihaperunasosevuokaa. Ohjeella tulee kuusi annosta.

5 suurta perunaa kuorittuna ja leikattuna 2,5 cm paloiksi
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 munaa
2 suurta kourallista pinaattia
1 sipuli, kuori ja silppua
1 porkkana kuorittuna ja pilkottuna pieniksi kuutioiksi
neitsytoliiviöljyä
3 dl kermaa
2 kunnon kourallista raastettua kypsää cheddaria tai parmesaania
1 sitruunan mehu
1 kukkurallinen tl englantilaista sinappia
1 suuri kourallinen persiljaa silputtuna
500 g turskaa, kuhaa, siikaa tai kirjolohifileetä nahattomana ja ruodottomana, suikaleiksi leikattuna
muskottia jos haluat


 Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Lisää sitten munat kypsymään ja anna kiehua 7 min. Nosta pinaatit terässiivilässä kattilan päälle ja keitä minuutti. Kaikki on näin valmista yhtä aikaa. Huuhdo pinaatti kylmäksi ja purista vesi pois. Kaada perunat lävikköön ja pane munat kylmään veteen jäähtymään. Kuori munat ja leikkaa ne neljään osaan.

Kuumenna paistinpannussa hieman öljyä. Pehmennä sipuleita ja porkkanoita n. 5 min. Lisää kerma ja kiehauta. Ota pannu levyltä, lisää sitruunamehu, sinappi, juusto ja persilja. Pistä pinaatti, kala ja munat uunivuokaan sekaisin. Kaada kermaseos päälle. Soseuta perunat, lisää hieman öljyä, suolaa ja mustapippuria (ja muskottia). Levitä sose vuokaan päällimmäiseksi.

Kypsennä 225 asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes pinta hieman ruskistuu.

"Tämä meni nyt kyllä kärkeen parhaat ruuat listassa."

"Ja voi että oli HYVÄÄ!!! Ihan oikeasti. Jamie sanoo kirjassaan että tämä on todellista lohturuokaa josta tulee hyvä mieli. Ja ihan totta. Tuli semmonen olo, että pitäisi mennä mummon kutoman peiton alle takkatulen eteen syömään tuota ja katsella samalla ikkunasta kun hiutaleet leijailevat hiljalleen maahan. Aivan mieletöntä! Enkä valehtele yhtään. Minua epäilytti hieman se, että tuohon tuli munia, mutta ne ne vasta olivatkin ihania. Voi kun olisin jakanut syödä enemmän."



Käytin itse tuolloin lohta ja se todella oli hyvää, muista kaloista en osaa sanoa mitään. 30 minuutin paistoaika taisi olla hieman lyhyt sillä pinta ei vielä ehtinyt oikein saada kaunista väriä. Tätä on kyllä pakko tehdä joskus uudestaan nyt kun taas kaivoin sen vähän tähän niinkuin esille.

1 kommentti:

  1. Tämä ohje pitää ottaa muistiin ja testata. Vaikuttaa todella hyvältä!:)

    VastaaPoista