tiistai 18. helmikuuta 2014

Toruń - piparikaupunki

Kävinpä syksyllä pariin otteeseen bisneksiä tekemässä Puolassa, Toruńissa.

Toruń on 200 000 asukkaan kaupunki n. 270 km Varsovasta. Lentäen Toruńiin pääsee ainakin Varsovan ja Gdanskin kautta.

Toruń sijaitsee Veiksel-joen varrella ja on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Kaupunki on kuuluisa siitä että astronimi Nikolaus Kopernikus, puolaksi Mikołaj Kopernik, syntyi siellä. Kopernikus on saanut oman luonnollisen kokoisen patsaan Raatihuoneen aukiolle jo vuonna 1853.
Mitähän tälle kuvalle tapahtuu. Näyttää ihan normaalilta näytöllä mutta kun lisään tähän niin tulee ihan puuroa. Tässä kuitenkin Nikolaus Kopernikuksen patsas sekä raatihuoneen torni.
Kopernikuksen lisäksi kaupunki tunnetaan pipareistaan. Eikä todellakaan ole kyseessä suomalaistyyppinen kuivakka pipari, vaan mitä monimuotoisimmat pulleat, usein hillolla täytetyt keksit joissa päällä suklaata ja jotka etäisesti maistuvat joltakin samalta mausteelta kuin meidän piparit. Tuolta voi käydä kurkkaamassa minkä muotoisia ja makuisia pipareita kaupungin kuuluisimmalla piparitehtaalla, Torunskie Piernikillä, on.

Piparikauppoja löytyy aivan ydinkeskustasta, mutta edullisemman paikan löytää jos jaksaa kävellä kaksi korttelinväliä syrjemmälle osoitteeseen Mikołaja Kopernika 42. 10 eurolla saa kassillisen pipareita.
Torunskie Pierniki-kauppa
Kaupungissa on mahdollisuus myös käydä piparimuseossa jossa pääsee leipomaan itse pipareita. Tuolla emme vierailleet, mutta paikka löytyy osoitteesta ul. Rabiańska 9.

Ja aikamoinen piparikaupunki Toruń muutenkin on, vanha kaupunki on täynnä toinen toistaan somempia rakennuksia koristeellisine julkisivuineen. Tokikin vanhan kaupungin ulkopuolella kaikki näyttää ihan toiselta. Sitä puolta en paljon ehtinyt nähdäkään. Ja ehkä parempi niin, ei se mitään kovin kaunista katsottavaa nimittäin ollut.

Vanhan kaupungin keskustassa on kauniiden talojen lisäksi paljon hauskoja patsaita. Jokaisella on varmasti tarina takanaan ja olisi mielenkiintoista ottaa niistä selvää. Tässä pari:

Kopernikuksen patsasta vastapäätä löytyy aasi-patsas, joka on samanlainen kuin samalla paikalla aikanaan 1600 luvulla ollut jota käytettiin rangaistuksena. Aasin selässä oli metallinen koroke jonka päälle väärintekijät laitettiin istumaan. Ei mikään kiva paikka istuksia, luulen.
Rangaistus-aasi, turstien suosikki
Toinen, hieman söpömpi patsas löytyy saman Raatihuoneen aukion toisesta reunasta, suloinen pieni koira kököttää siellä sateenvarjon ja knallin kanssa. Koira on sarjakuvahahmo professori Filutekin koira. Hajamielinen Filutek seikkaili sarjakuvassaan yli 50 vuotta ja koira on tässä vartioimassa omistajansa tavaroita. Patsas tehtiin vuonna 2005 Filutekin kirjoittajan Zbigniew Lengrenin 87. vuotisjuhlan kunniaksi.
Tätä söpöistä pikkukoiraa voi käydä paijaamassa kaupunkiin tutustumisen yhteydessä.
Tässäpä tällainen pohjustus aiheeseen, jatkossa muutamia Toruń-aiheisia postauksia tulossa vielä lisää.

Lähteet Wikipedia ja tämä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti