sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sipulikeitto

Tekipä mieleni tehdä jotain vähän erikoisempaa lauantai-illan illalliseksi. En osaa sanoa mistä ajatus lähti, mutta innostuin sipulikeiton tekemisestä. Edellisen kerran olen tehnyt sitä useampi vuosi sitten. Ohjetta katselin ensin netistä, kunnes muistin että minullahan on Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta kirja. Ja kas vain, sieltähän löytyikin sipulikeiton ohje sivulta 46. Tässä oma versioni neljälle alkuruoka-annokselle.

700 g sipulia
3 rkl voita
ripaus sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl valkoviiniä
1 l lihalientä
laakerinlehti
suolaa
1/2 tl mustapippuria
timjamia
rosmariinia

4 viipaletta maalaisleipää
150 g emmental- tai gruyèrejuustoa

Viipaloi kuoritut sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä n. 30 min. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää valkoviini ja anna kiehua hetken että haihtuu pois. Lisää lihaliemi ja laakerinlehti. Keitä pienellä lämmöllä vähintään 30 min, mutta mitä pidempään sen parempi. Loppuvaiheessa lisää mustapippuri, timjami ja rosmariini. Tarkista maku ja lisää suolaa jos tarpeen. Keiton voi tehdä tähän vaiheeseen jo edellisenä päivänä. Paranee lämmittämisestä.

Ennen tarjoilua, laita keitto uuninkestäviin tarjoiluastioihin, laita jokaisen päälle viipale leipää ja juustoraastetta. Gratinoi keittoa 275 asteessa grillivastuksen alla n. 3 min kunnes juusto on sulanut ja saanut vähän väriä.

Gratinoimisen kanssa kannattaa olla todella varovainen. Menee yli sekunneissa.

Ihan hyvä keitto tuli. Ei taas ihan niin hyvä kuin olin toivonut. Aina kun tekee jotain vähän erikoisempaa niin usein jostain syystä käy. Perusruoan kanssa minulla ne parhaimmat makunautinnot taitavat yleensä tulla. Toisaalta hyvä että niitä herkkuhetkiä on helppo saada, toisaalta ei koska sen kerran kun tekee jotain erikoista, voisi toivoa että siitä tulisi huippuhyvää, ettei tuntisi että tekeminen on mennyt melko hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti