maanantai 16. joulukuuta 2013

Tarte Tatin

Jo pitkään minua oli houkuttanut tehdä Tarte Tatinia. Pari kertaa olen sitä tehnyt ja hyvää on tullut, mutta edustavaa kuvaa en ole siitä onnistunut vielä saamaan. Aion nyt luovuttaa, sillä en jaksa enää ahdistua yhden kuvan vuoksi, joten tässä kokemukseni ilman kuvaa tällä kertaa. Ohjeen googlasin Aurinko ja kuu-blogista. Tein vain puolikkaan annoksen kun minulla ei oikein ollut muuta tarkoitukseen sopivaa paistovälinettä kuin pienehkö kasari.

Pohja:
50 g pehmennyttä voita
1,5 dl jauhoja
0,5 dl tomusokeria
1/2 rkl kylmää vettä

Täyte:
3 kotimaista omenaa
1 dl sokeria
50 g voita

Nypi pehmennyt voi jauhojen ja tomusokerin joukkoon kunnes seos on rakeinen. Lisää joukkoon vesi. Tee taikinasta pallo ja laita jääkaappiin lepäämään.

Valmista täyte: Laita voi ja sokeri kattilaan ja anna sulaa. Lisää kuoritut ja lohkotut kodattomat omenat. Anna omenoiden karamellisoitua kunnes voi ja sokeri ovat muuttuneet tummahkon karamellin väriseksi (n. 20 min). Nostele seosta jatkuvasti etteivät alimmat omenat pala. Kun omenat ovat valmiit, anna seoksen jäähtyä sen verran että kiehuminen lakkaa.

Litistä taikinasta palasia (n. 0,5 cm paksuisia) ja päällystä omenat kattilassa taikinalla. Laita komeus uuniin 200 asteeseen n. 20 min tai kunnes taikina on ruskistunut. Ota kattila uunista ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada piiras ylösalaisin tarjoiluastialle. Tarjoa haaleana tai kokonaan jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön ja miksei vaniljakastikkeenkin kera.

Ja onhan tuo siis tosi hyvää. Eihän se muuta voi olla noilla sokeri ja voimäärillä. Mutta kuvaa tuosta ei kyllä pysty ottamaan. Lopputulos on nimittäin lähinnä vain kasa omenoita. Joten todennäköisesti teen jotain väärin, koska tuotos ei pysy yhtään koossa vaan leviää samantien omenakasaksi kun sen kattilasta kaataa tarjoiluastiaan. Mutta makuhan se tärkein on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti